Breton

Historie:

Af fransk oprindelse, fra det centrale Bretagne, formentlig en af de ældste hunde af Spaniel-type, forældlet ved begyndelsen af det 20. århundrede ved forskellige krydsninger og selektion.

Helhedsindtryk:

Den mindste af de stående jagthunderacer. Bretonéns hoved er af den kontinentale Spaniel type og dens hale er kort eller mangelende.

Den er harmonisk af bygning med en solid knoglestruktur uden at være tung. Helheden er kompakt og tætbygget men uden at være grov, således at den bevarer en passende elegance.

Hunden er livfuld, med et levende blik og intelligent udtryk. Helhedsindtrykket viser en lille. tætbygget hund fuld af energi, som gennem racens udvikling har bevaret den kompakte model, der har været ønsket og fastlagt af racens grundlæggere.

https://www.dkk.dk/race/breton

Pasningsvejledning:

Race/type

Den stående jagthund er fremavlet til at opsøge og tage stand for vildt, stille sig og "pege" på vildet ved at løfte et forben. Hunden jager byttet op på komando fra jægeren, når hun/han er på skudhold. Hunden skal hente det nedlagte bytte og bringe det til jægeren. Hunden arbejder på store afstande af,men i samarbejde med jægeren og er arbejdeshunde med stor vildtinteresse.

De stående hunde er generelt venlige og meget omgængelige.

fuldvoksen størrelse breton:

Hanner min 48 cm tolerance - 1 cm , max 51 cm , tolerance + 1 cm

Tæver min 47 cm tolerance - 1 cm , max 50 cm , tolerance + 1 cm

Forventet levealder: 

gennemsnit 12 år

Anbefalet størrelse og indretning af opholdsarealer:

de fleste hunde opholder sig i familiensbolig sammen med familien.

Hunden må ikke når familien er på arbejde- lukkes inde i transportbur eller lignede bur . Sådanne burer er kun beregnet til netop transport.

Bretonen kan derimod godt stå i hundegård mens familen er på arbejde, se lovgivning for hundegårde ect.

Særlige pasningsbehov:

Bretonen er robuste og sunde hunde, men den skal naturligvis passes med tjek af tænder, ører, øjne og poter, ligesom hele hunden bør "gåes over" med hænderne gerne dagligt og mindst en gang ugenligt for at opdage skrammer,flåter/tæger, ting som har sat sig fast i pelsen.

Stimulering og behov for motion:

Det anbefales at gå til træning med din hund/hvalp . Det bidrager til, du får en velfungerende hund og du har et sted , hvor du kan søge råd og vejledning, hvis du skulle stå med en udfordring. 

Du finder træningsmuligheder på:

http://breton.dk/index.php/2015-02-05-16-08-49

http://www.dch-danmark.dk/

https://www.dkk.dk/race/breton

https://www.jaegerforbundet.dk/hund/hundetraening/artikler-om-hundetraening/

Bretonen egner sig primært til jægeren. Hvis man ikke er jæger, skal man være indstillet på at gøre en betydelig indsats for at tilfredstille hundes behov for motion og for at bruge sine iboende jagtegenskaber. 

Bretonen nyder andre sags hundesport som agitity, rally, nosework.

Fodring:

hunde spiser fra naturen hånd næsten alt og er altså i modstætning til mange rovdyr ikke kun kødædere. Foderet skal indeholde proteiner, fedt, kulhydrater, vitaminer, mineraler og vand. foderet er utilstrækkeligt, hvis der mangler nogen af disse essentielle næringsstoffer. 

Hunde skal altid have adgang til frisk vand.

Der findes i dag gode tørfoderprodukter, som er tilpasset den enkeltes hunds alder, og aktivitetsniveau.

Man kan godt supplere med rester fra familiens aftensmad, men undgå stærkt og krydret mad. lad et lødigt tørfoder danne grundlag, er man sikker på at hunden får de nødvendige næringsstoffer." foder med øjene"  Når du ser hunden oppefra, skal den gå lidt indad bag ribbenene.

Gør den ikke det, er den for tyk og skal på slankekur: mere motion og mindre mad.

Sociale behov:

Hunden er et flokdyr og har behov for kontakt til sin ejer/familie i de fleste af døgnets timer. Det må anbefales at ikke at anskaffe en hund , hvis den skal være alene mere end 8 timer dagligt.

Hunden har også behov for at møde andre hunde, man er som ejer ansvarlig for, at hunden har denne mulighed.

Formering, yngelpleje og evt. neutralisering

Hunhunde bliver kønsmodne i 7 til 12 måneders alderen og kommer derefter i løbetid 2 gange årligt. i den periode bløder de lidt og iden periode er hunhunden klar til at blive parret og tiltrækker hanhunde med sin duft.

Hanhunde bliver kønsmodne i 10 /12 måneders alderen .

Når hanhundene bliver kønsmodne, bliver nogle af dem mere dominerende og aggressive over for andre hanhunde. Det kræver stor opmærksomhed fra ejeren i den periode, så hunden ikke får tillagt sig uheldige vanner som slagsbror- vaner der kan være svære at komme af med igen.

typiske tegn på sygdom eller nedsat trivsel:

søg dyrlæge, hvis hunden

* har feber (over 39 grader)

* bliver sløv og nedstemt

*ikke vil spise eller drikke et par døgn

* hoster

*prøver at kaste op, men ikke kan

*klør sig mere end nogle få gange

* går med hovedet på skrå og ser ud som om den "hælder vand ud" af det ene øre

*halter

*virker anderledes end den plejer

* kaster op eller har diarre

Hunde og børn:

Hunde er ikke født med et særligt  forhold til børn:

En hund er almendeligvis glad for børn , hvis den tideligt i sin hvalpeperiode har haft gode og positive oplevelser med børn.

Er en hvalp blevet drillet af børn, kan den derimod få et dårligt forhold til børn.

Det er vigtigt, at du som hvalpeejer sørger for at hvalpen får gode og postive oplevelser med børn.  Det betyder, at børnene skal lære at respekterer og omgåes hunden. ( det glæder både for familiens egne børn og deres venner) og det er den voksnes ansvar, at børn under 8 år aldrig er alene med en hund.

Den første tid med hvalpen:

For at komme godt fra start med jeres nye familiemedlem, er der nogle forhold, som man skal have styr på. Det anbefales, at man sørger for at holde ferie de første 1 til 2 uger efter man har fået den nye hvalp, så alene-hjemmetræningen og renlighedstræningen kan foregå stille og roligt.

* blive enige om, hvad hvalpen må og ikke må

* træffe aftale om, hvem i familien, der har ansvar i forhold til hvalpen.

* sørge for haven er hegnet sikkert ind.

*fjern farlige ting f.eks. eletriske ledninger og rengøringsmidler fra hvalpens rækkevidder ( som er stærre end man tror)

* sørg for nødvendigt udstyr : kurv med tæppe, vand/madskål , halsbånd, snor, hundetegn og legetøj.

* lær familiens børn, hvordan man omgås hunde - herunder at hvalpen skal være i fred, når den spiser, sover eller opholder sig i sin kurv eller "siger fra"

Grundlæggende om opdragelse og træning af hunde

for at få hvalpen indsluset i familien så gnidningsfrit som muligt, så skal man forstå , den helt grundlæggende pointe i al hundetræning: ønsket adfær skal belønnes, uønsket adfærd skal ignoreres!  det lyder enkelt men for mange er det svært i virkeligheden, fordi de er mere vant til at skælde hvalpen ud, når den gør noget , man ikke ønsker.

på DKK hjemmeside kan du finde pjecerne :

" den første tid med hunden" og " 10 tips til en god start med hvalpen"